Neotřelé tipy, pomocí kterých vyčistíte gril ekologicky a bez námahy
Grilovací sezóna klepe na dveře. Poradíme vám, jak a kdy vyčistit různé typy grilů a co všechno k tomu budete potřebovat. S čistým grilem se nemusíte obávat o zdraví kvůli karcinogenním látkám z přepáleného tuku, mastnoty a přiškvařených zbytků jídla. S rodinou a přáteli si tak naplno užijete chuť grilovaných klobásek, hamburgerů, masa a zeleniny.
Nejlepší je čištění mezi chody a hned po grilovačce
Nestačí jen pořádně rozpálit gril před párty a doufat, že vysoké teploty spálí všechny zbytky jídla. Na roštu zpravidla zůstává mastnota a přepálené tuky. Čerstvé jídlo, které položíte na špinavý rošt, je pak zbytečně kontaminováno karcinogeny. Nečistoty navíc při vysokých teplotách vylučují další karcinogenní látky.
Nejlepší je proto gril vyčistit hned po jídle, dokud je ještě horký a nečistoty nejsou zatuhlé. Čištění vám zabere nějaký čas navíc, ale po grilovačce budete stejně uklízet, tak je dobré vzít to při jednom.
Pokud navíc přejedete rošt kartáčem mezi jednotlivými chody, zůstane na něm méně tuku a zbytky potravin se nepřipálí. Díky čistější mřížce bude jídlo ještě chutnější a ušetříte si práci na konci — rošt vyčistíte už jen od posledního chodu.
Jaké nástroje potřebujete na čištění grilu?
K čištění vám nejlépe poslouží kartáč na gril. Na trhu jich seženete řadu: s dlouhou rukojetí, ocelovou škrabkou a některé i s houbičkou v jednom. Dále se vám budou hodit hadry na utření, papírové ubrousky, igelitový pytel na popel a uhlíky, případně čisticí prostředky. Pokud vám nevadí chemie, můžete na rošt použít třeba čistič na trouby.
Práci vám také usnadní ruční parní čističe. Horká pára je ekologičtější než chemická čistidla, poradí si se zaschlou mastnotou, a funguje také jako dezinfekce. S kartáčovými nástavci vyčistíte rošt a pomocí prodlužovací hadice se dostanete i do těžko dostupných záhybů třeba u plynových grilů. Parní čističe jsou oproti kartáčům mnohem pohodlnější a méně namáhavé.
Pokud vám na terasu ukápne olej z bavorských klobásek či marinované krkovice, bude se vám vapka a k ní speciální čistící prostředek na mastnotu, který je šetrný k povrchům.
Ekologické čištění grilu: kafe, jedlá soda i noviny
Pokud nechcete gril čistit chemikáliemi, připravte si kašičku smícháním jedlé sody a mýdlové vody. Zvolte takový poměr, aby vám vznikla kašička či pasta. Tu poté naneste na mřížku grilu a nechte alespoň 30 minut působit. Směs poté setřete kartáčem. Tímto způsobem se zbavíte mastnoty.
S čištěním grilu vám pomůže také káva. Nemusíte plýtvat espressem z čerstvě namletých zrn, vystačíte si i s instantní kávou nebo turkem. Mřížku přelejte a nechte pár minut působit. Potom ji přetřete s houbičkou. A využijte také kávovou sedlinu. Lógr naneste na houbičku a vydrhněte s ním rošt. Hořáky z plynového grilu namočte na hodinu do horké kávy a potom je opláchněte.
Dalším trikem k čištění grilu jsou staré noviny. Položte na ně rošt poté, co vychladne a polijte ho studenou vodou. Zabalte ho další vrstvou novin a nechte ho přes noc odpočinout. Mokré noviny vstřebají mastnotu a tuk. Zbytky nečistot změknou a půjdou lehce oškrábat.
Čistíme klasický gril na dřevěné uhlí
Jamile vyhasnou uhlíky, vydrhněte rošt a celý gril pomocí kartáče nebo parního čističe. Vyberte také popel pod grilem, který jinak ztěžuje proudění vzduchu při grilování.
Pro důkladné vyčištění počkejte, až budou uhlíky úplně studené. Poté sundejte rošt a zbytky popela a uhlíků vyberte do igelitového pytle. Důkladně a bez námahy to jde s vysavačem na popel. Vnitřek vyčistěte teplou vodou s čisticím prostředkem nebo parním čističem.
Tipy na čištění plynového grilu
Jakmile skončíte s grilováním, vypalte z grilu co nejvíce zbytků a mastnoty. Použijte nejvyšší stupeň na zhruba 10 minut. Až se z grilu přestane kouřit, je hotovo. Horký rošt poté vydrhněte. Toto dělejte po každém grilování.
Alespoň jednou za sezónu gril rozeberte a vyčistěte důkladně. Počkejte, až vychladne a odpojte přívod plynu. Odšroubujte rošt a důkladně celou grilovací vanu projeďte parním čističem, popřípadě vytřete houbičkou a čisticím prostředkem.
Ideálně používejte originální čističe na ušlechtilou ocel nebo nerezové povrchy, ale postačí i mýdlová voda. Zbytky jídla odstraňte dřevěnou špachtlí. Je-li to možné, odšroubujte také hořáky a kartáčem je vyčistěte zevnitř.
Tipy na čištění plynového grilu
Jakmile skončíte s grilováním, vypalte z grilu co nejvíce zbytků a mastnoty. Použijte nejvyšší stupeň na zhruba 10 minut. Až se z grilu přestane kouřit, je hotovo. Horký rošt poté vydrhněte. Toto dělejte po každém grilování.
Alespoň jednou za sezónu gril rozeberte a vyčistěte důkladně. Počkejte, až vychladne a odpojte přívod plynu. Odšroubujte rošt a důkladně celou grilovací vanu projeďte parním čističem, popřípadě vytřete houbičkou a čisticím prostředkem.
Ideálně používejte originální čističe na ušlechtilou ocel nebo nerezové povrchy, ale postačí i mýdlová voda. Zbytky jídla odstraňte dřevěnou špachtlí. Je-li to možné, odšroubujte také hořáky a kartáčem je vyčistěte zevnitř.
Pomocníci v péči o zahradu
Děkujeme, že jste součástí světa čištění Kärcher
Ať už jste vášniví zahradníci, úklidoví mistři, bojovníci za hygienickou čistotu, nebo myslíte zeleně, budeme rádi, pokud se staneme s výrobky Kärcher součástí Vašich příběhů.
