JAHODY, TŘEŠNĚ, LEVANDULE… CO JE VÍC?

Zahrada10.Srpen 2018Autor: Petra Procházková

JAHODY, TŘEŠNĚ, LEVANDULE… CO JE VÍC?

Léto nás vybízí nejen ke slunění a koupání, ale i k poznávání nových krajů, přátel a také ochutnávání nových jídel. Ti z nás, co alespoň část léta tráví v cizině, mají, co se „gurmánského experimentování“, tak trochu výhodu. Během dovolené navštěvují kavárny, bistra a restaurace, kde jim s pýchou a nadšením servírují tradiční krajové speciality. Nám ostatním, co jsme si svou dovolenou vyčerpali už na jaře, tak nezbývá nic jiného, než nažhavit plotýnky v našich kuchyních a kuchyňkách a začít s experimentováním na domácí půdě.

Co si budeme povídat, léto je na gurmánské experimentování prostě ideální dobou. Všude je všeho dost a k dostání jsou i exotičtější ingredience, kterými si můžeme zpestřit náš leckdy tak fádní jídelníček. Ne, že by každou zimu nastával hladomor, ale v létě můžeme čerpat nejen z věčně plných regálů v supermarketu, ale i z vlastních zdrojů. Ti z nás, co mají zahradu, nebo alespoň terasu, či balkon, se tak mohou radovat z vlastní úrody zeleniny a ovoce. U nás se vždycky říkalo, že úplně nejlepší je ovoce sklízet přímo do pusy. Jako dítě jsem to tak dělávala a teď v tom zase podporuju svoje ratolesti. Ale jako dospělá už si pod každým sklizeným kousek představuji, co všechno by se z něj v kuchyni dalo vykouzlit. Z jedné jahody samozřejmě nic neudělám, ale když už je těch jahod, nebo třešní plný košík… A k tomu vám poblíž kvete lán levandule a ve skříňce přebývá lahvinka brandy a tabulka kvalitní čokolády…. Jó, tak to už je jiná a čarování může začít. J

Vůbec nevím, co to do mě vjelo, ale rozhodla jsem se, že až se letos zima zeptá, já budu na koni (možná doopravdy J). A tak jsem se jako správná hospodyňka pustila do zavařování, které jsem proložila trochou levandulové magie. Začala jsem třešňovou marmeládou. Taková třešňová marmeláda je pro každého druhého „normálka“. Já jsem se ji letos rozhodla vylepšit hořkou čokoládou. Marmeláda se vaří prakticky stejně, jen se do ní v poslední fázi přidá najemno nastrouhaná kvalitní hořká čokoláda. Juj, to bylo vůni po kuchyni a ku radosti celé rodinky se jednu skleničku nepodařilo naplnit až po okraj a tak byla předurčena k okamžité konzumaci. Do druhého dne byla pryč a to mě, řeknu vám, upřímně zahřálo na srdíčku. Po našem domě ale nevoněly jenom třešně s čokoládou, ale i sladké jahody. Maminka totiž vařila jahodový džem. A opět to nebyl jen tak ledajaký džem. Tentokráte voněl po brandy. Budete se divit, ale taková kapka brandy dokáže hotové zázraky (a to nejsem žádný notorik… J). Poslední fází mého běsnění byla již zmíněná „levandulová magie“. Domácí levandulový sirup dokáže v kombinaci s ledovou vodou během současných parných dní příjemně osvěžit. Jeho výhodou je i to, že jej uplatníte také během zimních měsíců. Je totiž výborný i do čaje, který tak rázem získá takovou jinou, skvěle levandulovo citronovou, no prostě boží chuť. Podobného efektu docílíte i levandulovým medem, na který jsem letos dostala starý rodinný recept od sousedky. Klasický bílý cukr, který se do něj přidává, jsem nahradila tím hnědým třtinovým, díky kterému je pak med krásně zabarvený a s příjemným karamelovým nádechem.

Po všem tom letošním experimentování mám ze sebe dobrý pocit. Náš domov krásně zavoněl a děti se už teď těší na podzim a zimu, kdy se do našich „domácích výtvorů“ s chutí pustíme. Říkají: „Mami, už dost. Už neblbni v kuchyni a užívej léta.“ Jsou ještě moc malé, nebo mladé na to, aby pochopily, že já si léta opravdu užívám! Jen prostě po svém. A i když jsem slíbila, že kuchyňskou magii na chvilku pověsím na hřebík, stále pošilhávám po té naší jabloni, která nám za pár týdnů nadělí jablíčka tak sladká, že by z nich byla nebesky hříšná jablečná povidla. J A co vy? Jaká bude vaše odpověď, až se vás paní zima zeptá?

Vaše Petra


Další zajímavé články

Ani zavařování vám na úklid nezavaří!

Není nad domácí zavařeniny, že? Jenže… ten strašný nepořádek, který pak v kuchyni zůstává, mnoho z nás od zavařování nakonec.... více

Garden

Potřebujete poradit v oblasti čístení a zavlažování zahrad?více

Mezinárodní den Ž…?

Přestože karafiáty už dnes dojmou málokterou, Mezinárodní den žen má v kalendáři stále své místo. více