Na našem blogu najdete vše o čištění domácnosti a úklidu

Preserves mushrooms and vegetables in a box. On a wooden background.

JAHODY, TŘEŠNĚ, LEVANDULE… CO JE VÍC?

Zahrada10.Srpen 2018Autor: Petra Procházková

JAHODY, TŘEŠNĚ, LEVANDULE… CO JE VÍC?

Léto nás vybízí nejen ke slunění a koupání, ale i k poznávání nových krajů, přátel a také ochutnávání nových jídel. Ti z nás, co alespoň část léta tráví v cizině, mají, co se „gurmánského experimentování“, tak trochu výhodu. Během dovolené navštěvují kavárny, bistra a restaurace, kde jim s pýchou a nadšením servírují tradiční krajové speciality. Nám ostatním, co jsme si svou dovolenou vyčerpali už na jaře, tak nezbývá nic jiného, než nažhavit plotýnky v našich kuchyních a kuchyňkách a začít s experimentováním na domácí půdě.

Co si budeme povídat, léto je na gurmánské experimentování prostě ideální dobou. Všude je všeho dost a k dostání jsou i exotičtější ingredience, kterými si můžeme zpestřit náš leckdy tak fádní jídelníček. Ne, že by každou zimu nastával hladomor, ale v létě můžeme čerpat nejen z věčně plných regálů v supermarketu, ale i z vlastních zdrojů. Ti z nás, co mají zahradu, nebo alespoň terasu, či balkon, se tak mohou radovat z vlastní úrody zeleniny a ovoce. U nás se vždycky říkalo, že úplně nejlepší je ovoce sklízet přímo do pusy. Jako dítě jsem to tak dělávala a teď v tom zase podporuju svoje ratolesti. Ale jako dospělá už si pod každým sklizeným kousek představuji, co všechno by se z něj v kuchyni dalo vykouzlit. Z jedné jahody samozřejmě nic neudělám, ale když už je těch jahod, nebo třešní plný košík… A k tomu vám poblíž kvete lán levandule a ve skříňce přebývá lahvinka brandy a tabulka kvalitní čokolády…. Jó, tak to už je jiná a čarování může začít. J

Vůbec nevím, co to do mě vjelo, ale rozhodla jsem se, že až se letos zima zeptá, já budu na koni (možná doopravdy J). A tak jsem se jako správná hospodyňka pustila do zavařování, které jsem proložila trochou levandulové magie. Začala jsem třešňovou marmeládou. Taková třešňová marmeláda je pro každého druhého „normálka“. Já jsem se ji letos rozhodla vylepšit hořkou čokoládou. Marmeláda se vaří prakticky stejně, jen se do ní v poslední fázi přidá najemno nastrouhaná kvalitní hořká čokoláda. Juj, to bylo vůni po kuchyni a ku radosti celé rodinky se jednu skleničku nepodařilo naplnit až po okraj a tak byla předurčena k okamžité konzumaci. Do druhého dne byla pryč a to mě, řeknu vám, upřímně zahřálo na srdíčku. Po našem domě ale nevoněly jenom třešně s čokoládou, ale i sladké jahody. Maminka totiž vařila jahodový džem. A opět to nebyl jen tak ledajaký džem. Tentokráte voněl po brandy. Budete se divit, ale taková kapka brandy dokáže hotové zázraky (a to nejsem žádný notorik… J). Poslední fází mého běsnění byla již zmíněná „levandulová magie“. Domácí levandulový sirup dokáže v kombinaci s ledovou vodou během současných parných dní příjemně osvěžit. Jeho výhodou je i to, že jej uplatníte také během zimních měsíců. Je totiž výborný i do čaje, který tak rázem získá takovou jinou, skvěle levandulovo citronovou, no prostě boží chuť. Podobného efektu docílíte i levandulovým medem, na který jsem letos dostala starý rodinný recept od sousedky. Klasický bílý cukr, který se do něj přidává, jsem nahradila tím hnědým třtinovým, díky kterému je pak med krásně zabarvený a s příjemným karamelovým nádechem.

Po všem tom letošním experimentování mám ze sebe dobrý pocit. Náš domov krásně zavoněl a děti se už teď těší na podzim a zimu, kdy se do našich „domácích výtvorů“ s chutí pustíme. Říkají: „Mami, už dost. Už neblbni v kuchyni a užívej léta.“ Jsou ještě moc malé, nebo mladé na to, aby pochopily, že já si léta opravdu užívám! Jen prostě po svém. A i když jsem slíbila, že kuchyňskou magii na chvilku pověsím na hřebík, stále pošilhávám po té naší jabloni, která nám za pár týdnů nadělí jablíčka tak sladká, že by z nich byla nebesky hříšná jablečná povidla. J A co vy? Jaká bude vaše odpověď, až se vás paní zima zeptá?

Vaše Petra

Číst článek
Preserves mushrooms and vegetables in a box. On a wooden background.

JAHODY, TŘEŠNĚ, LEVANDULE… CO JE VÍC?

Zahrada 10.Srpen 2018 Autor: Petra Procházková

Léto nás vybízí nejen ke slunění a koupání, ale i k poznávání nových krajů, přátel a také ochutnávání nových jídel. Ti z nás, co alespoň část léta tráví v cizině, mají, co se „gurmánského experimentování“, tak trochu výhodu. Během dovolené navštěvují kavárny, bistra a restaurace, kde jim s pýchou a nadšením servírují tradiční krajové speciality. Nám ostatním, co jsme si svou dovolenou vyčerpali už na jaře, tak nezbývá nic jiného, než nažhavit plotýnky v našich kuchyních a kuchyňkách a začít s experimentováním na domácí půdě.

AD_2_4_Premium_grill_app_3_CI15_96 dpi (jpg)

KDO UKLIDÍ PO GRILOVÁNÍ? PŘECI AD 4!

KärchrovinyZahrada 2.Srpen 2018 Autor: Petra Procházková

Léto je v plném proudu a stejně jako ke grilování patří nakládané maso, klobásky a grilovaný sýr, zase k popelu patří vysavač na popel Kärcher AD4 Premium. A tak zahoďte ohořelé smetáčky a košťátka a uklízejte po vašich večírcích ve stylu.

BP4_6_Deep_Well_closed_Sprinkler_app_4_96 dpi (jpg)

KDYŽ ŘEŠÍME STUDNU…

KärchrovinyZahrada 30.Červenec 2018 Autor: Petra Procházková

Je tomu už pár dní, co jsme doma řešili záležitost „studna“. Moje babička mívala chatičku u břehů Sázavy, kam se až do pozdního věku ráda jezdívala schovat před ruchem velkoměsta. My, jako děti, jsme tam také rády jezdily. Z jedné strany les, vybízející k hledání nových dobrodružství a z druhé strany řeka, jejíž něžné vlnky nám za parných dní chlácholily sluníčkem ožehlá těla a za letních nocí zase pomáhaly usnout. Ještě teď, a to už jsem dávno dospěla, si ten uklidňující šum dokážu přesně vybavit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dokonalá dovolená… ve stínu kapradin

Zahrada 27.Červenec 2018 Autor: Jana Potužníková

Začátek prázdnin pro mě má kouzlo každoroční minidovolené. První týden až dva totiž vždycky trávím na Šumavě. Na chalupě u babičky, pod košatými stromy, na zahradě, kde si klidně – jako ve známé písničce – můžete v chladném koutu hovět i ve stínu kapradin. Nebo se pro jejich krásu vydáte do lesů, které jsou všude kolem a které vám v parném horku dopřejí vítaný úkryt i bohatou úrodu.

Regentonne im Garten

Moje letní modlitba za vodu

Zahrada 28.Červen 2018 Autor: Jana Potužníková

Čím déle žiju mimo město a vnímám přírodu kolem sebe, tím víc začínám rozumět generaci našich babiček, která vodu vždycky – dokonce i v době, kdy jí bylo oproti dnešku dost – považovala za vzácnost. Teď se jí voda stává opravdu a tak trochu se bojím, že tu svou „modlitbu za vodu“ brzy budeme odříkávat všichni. A na rozdíl od stejnojmenné dechberoucí písničky od Hradišťanu, u níž mě vždycky krásně mrazí, nám při ní vůbec nebude hezky…

Garden_grass_campaign_3_96 dpi (jpg)

Léto budiž pochváleno…

KärchrovinyZahrada 14.Červen 2018 Autor: Jana Potužníková

Možná nás letos zaskočilo tím, jak rychle přišlo, i svou intenzitou, ale přesto existuje milion a jeden důvod, proč je třeba léto milovat. Pro mě osobně je to jedinečná část roku spojená výrazně s rodinou, zpomalením a snahou odsunout všednost na druhou kolej. A jsem vlastně strašlivě ráda, že letos začalo s takovým předstihem. Mám mnohem víc času si ho užít!

Dedicated man turning vegetables and meat on a stick to grill on other side as well while rest of the family is scattered around the house yard.

Grilovačka jako z reklamy

KärchrovinyZahrada 11.Červen 2018 Autor: Matyáš Čistotný

Snad každý, kdo si pořizoval zahradní gril, očekával, že jeho grilovačky budou vypadat jako z reklamy. Šťavnaté steaky, voňavá zelenina, orosené pivo a spousta usměvavých lidí pohupujících se do rytmu pohodové letní muziky. Skutečnost? Terasa ulepená od piva, popílek, kam se člověk podívá, a hlavně všudypřítomná mastnota. Jak rychle a efektivně zahladit stopy po vydařené zahradní party?

Pond in a beautiful creative lush green blooming garden

Znám křišťálové jezírko… 

Zahrada 28.Květen 2018 Autor: Matyáš Čistotný

Kdysi populární bazény v českých zahradách pomalu nahrazují okrasná jezírka. Lidé si uvědomují, že estetická vodní plocha má větší hodnotu, než pár prázdninových koupání, které nám život v mírném pásu umožňuje. Stejně jak o bazén je i o jezírko nutné pečovat. Abyste se z něj mohli těšit po celý rok, je třeba mu především na jaře věnovat dostatek pozornosti.

WT_5_app_10_96 dpi (jpg)

KDYŽ ZAHRADA ÚPÍ ŽÍZNÍ

Zahrada 14.Květen 2018 Autor: Petra Procházková

Od mého posledního článku sice nějaká ta doba uběhla, ale co se počasí týče, u mě se nic nezměnilo. Každý večer v televizi s napětím sleduji zprávy s tím, že Česko zasáhly ukrutné bouřky a pršet bude dál, tak „pozor“! Já tedy nevím jak u vás, ale u nás spadlo dohromady asi deset kapek. Takže naše zahrada i nadále úpí žízní a v naději vyhlíží temnější a zataženější zítřky.