ŠVESTKOVÁ POVIDLA- ÓDA NA RADOST

Úklid domovaZahrada7.Září 2018Autor: Petra Procházková

 Poslední dva tři měsíce strávila většina z nás na svých chatách, chalupách, zahradách a předzahrádkách. Bylo krásně a tak by to byl doslova hřích, kdybychom nebyli venku. Tak trochu jsme zapomněli na naše domácnosti, v úklidu jsme mírně polevili a většinu své energie investovali do úpravy venkovních prostor. Terasy se nám blyštily čistotou a truhlíky přetékaly květinami všech možných druhů a barev. Na konci léta už ale naše zahrady pomalu začaly chřadnout a ve vzduchu visí příslib brzkého příchodu podzimu. Já tohle období upřímně moc nemusím. Děti mi zase „prchly“ do školy, chytání bronzu už odzvonilo, bazén už není tak teplý jak býval a i kytky v oknech už nikdy nebudou takové jako před měsícem, a to i kdybych se snad přeskočila. Je to takové to období „ani léto, ani podzim- ani ryba, ani rak“.

Po létě stráveném na zahradě jsem se konečně vrátila domů. „Domove, sladký domove, jsem tu a do jara se mě zase jen tak nezbavíš!“ J Ano, vrhla jsem se do úklidu. Přeci jen je potřeba domov zase pěkně naklidit a provonět- prostě se připravit na dlouhé sychravé dny doma u kamen. A když už jsme u toho provoňování, letos jsem se rozhodla vyzkoušet něco nového. Byla jsem zrovna nakoupit v jednom nejmenovaném supermarketu a v oddělení ovoce a zeleniny jsem dostala parádní nápad. Probíhala tam totiž akce na švestky. Při pohledu na tu fialovomodrou krásu jsem si řekla, že se letos nenechám zahanbit a i já se připravím na podzimní pečení. Každý rok u nás doma pořádáme takové rodinné Svatomartinské posvícení. To se samozřejmě neobejde bez Svatomartinské husy, Svatomartinského vína a co je důležité, bez Svatomartinských koláčků. Posvícenské koláčky mám každoročně na starosti já. Dělám je malé, malinkaté- prostě tak akorát, aby se pěkně vešly do pusy. Každý rok zkouším jiné náplně a letos jsem si vzala do hlavy, že ta povidlová náplň prostě musí být z domácích povidel. A tak jsem nakoupila hromadu švestek a doma začala hledat recept na domácí povidla. Nejlepší jsou podle mě recepty, které ještě vařívaly naše babičky. Jsou překvapivě jednoduché, poctivé, a co je nejdůležitější, prostě chuťově nejlepší. Netrvalo dlouho a už jsem odpeckovávala první várku. Ono se to nezdá, ale práce s tím je veliká. Pokud byste se to také rozhodli vyzkoušet, zde bych vám asi doporučila použít jednorázové rukavice. Po pár minutách jsem totiž měla ruce neskutečně fialové, krutě bolavé a hlavně ty nehty!!! J Odpeckované švestky jsem nakrájela na menší kousky, zasypala cukrem, přilila ocet a nechala stát do druhého dne. Alespoň si ruce trochu odpočinuly. Druhý den jsem dala švestky vařit. Docela mě překvapilo, kolik šťávy přes noc pustily… Povidla se vařila přibližně tři hodiny. Zvesela si pobublávala na plotně a prskala všude kolem (nevadí, parní čistič Kärcher SC 5 si hravě poradí i s povidly J). Jak ta vám ale voněla! Byla to hotová óda na radost! Celým domem se nesla sladká vůně a já hned dostala chuť na povidlové buchty! Ještě horká jsem je přelila do sklenic, zavíčkovala a bylo hotovo.

Dříve jsem slýchala, že vaření povidel je šílená věda. Povidla se prý musí stále míchat a i tak mají tendenci se připalovat, což většinou končí vyhozením hrnce do popelnice. Z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že to prostě není pravda! Není na tom nic složitého. Ano, občas je musíte zamíchat, ale stejně tak mícháte třeba i omáčku k nedělnímu obědu… A tak vám radím: „Skočte na povidla, dokud je čas a dokud se to v obchodech modrá, protože za pár měsíců se vám budou set sakra hodit!“

Vaše Petra

 

 


Fresh plums with leaves. Fruits. On a black wooden background. Top view. Free space for your text.

Další zajímavé články

IMG_2995

POVANOČNÍ ÚKLID V BARVĚ ŽLUTÉ

A jsou pryč… Říkáte si „co že je to pryč?“ No přeci Vánoce. A víte co? Mně se vlastně ulevilo. Poměrně dlouho jsem přemýšlela.... více
čištění zahradního nábytku

Zahradní nábytek jako nový

Křesílka, lavice, stoly… stojí venku, často za každého počasí. Podepisuje se na nich slunce, vítr, déšť i vaše ne vždy něžné.... více
zavlažování trávníku kärcher

Kapkama (rosy) se proplétám…

Znáte lepší pocit, než moc vyzout nohy z bot a projít se po hebounké trávě? Nechat rosu chladit kotníky, nechat stébla šimrat vás po.... více