SLADKÉ ZÁŘÍ V KUCHYNI

KärchrovinyZahrada18.Září 2017Autor: Petra Procházková

Na světě existují tisíce vůní. Některé jsou nám příjemné víc, některé míň, ale asi všichni se shodneme na tom, že jedna z nejkrásnějších vůní se většinou line z kuchyně. Nakonec zjistíme, že je úplně jedno, jaké roční období právě je. Jestli je jaro, léto, podzim, nebo zima. Každé z těchto ročních období má totiž svou specifickou „vůni“. Na jaře toho na zahradě sice ještě příliš nesklidíme, ale bohatě nám to vynahradí vůně všudypřítomných kvetoucích stromů a květin. Léto je v duchu zavařování sezónního ovoce a pro mě je zcela typickou letní vůní vůně jahod a hlavně lesních jahod, protože ty mám úplně nejraději. V zimě se zase ze všech kuchyní line vůně cukroví a vánoček a na většině náměstí se pečou kaštany a prodává svařené víno. No a podzimní vůně jsem si zcela záměrně nechala až na konec. Právě zářím nám totiž začíná podzim, a proto bych se voňavému září v kuchyni chtěla věnovat o něco víc.

Co jsou pro vás typicky podzimní vůně? Jablka se skořicí? Švestkový koláč? Hrušková zavařenina se špetkou zázvoru? Nebo snad dýňová polévka? Tak to já jsem se letos rozhodla zcela jasně a hned na začátku září jsem si sestavila bojový plán. No, víte jak je to s plánováním… Člověk si vždycky nalinkuje, co všechno nestihne, rodince naslibuje… A pak má co dělat, aby svá předsevzetí splnil, a za zády už mu netrpělivě přešlapují mlsné jazýčky ☺. Snažila jsem se tedy být tak trochu při zemi a plánovat „reálně“. Takže… Každý rok si hned v září nakoupím dýně a připravuji svůj zamilovaný dýňový kompot. Ptáte se „proč že v září“ a „není to příliš brzy“? Ne, to tedy není. V říjnu totiž celou naší rodinu zachvátí halloweenský duch a já tak dobře vím, že po všem to dlabání a připravování „super dýňových“ pokrmů, po Halloweenu už prostě oranžové dýně nemůžu ani vidět, ani cítit (ty žluté „kärcherovské“ jsou samozřejmě něco jiného- ty můžu dnem i nocí ☺)! Proto tedy dýňový kompot připravuji zásadně před „halloweenskou smrští“! Teď si asi říkáte: „Hmmm. Dýňový kompot. No, tak to musí být teda mňamka.“ Ve skutečnosti tomu opravdu tak je. Jak jistě víte, dýně přebírá chuť a vůni všeho s čím jí zkombinujete a tak do kompotu přidávám skořici, hřebíček, vanilku, citronovou kůru a… Ždibíček rumu (to aby bylo veselo!). Mimo tradiční dýňový kompot většinou na podzim peču koláče podle starých a osvědčených rodinných receptů, ale i tak trochu experimentuju s různými časopisovými novinkami (a to je vám kolikrát pořádná legrace!). Moje dcera Charlottka má úplně nejraději jeden hruškovo-smetanový francouzský koláč. Peče ho moje maminka, a protože ho náš „diblík“ vždycky sní víc jak půlku, rozhodla se ho po Charlottce přejmenovat. A tak je z honosně pojmenovaného francouzského koláče „Charlottin koláč“. Nu což? Vždyť Charlotte je přeci francouzské jméno! Jak vidíte, veselo je u nás v jakémkoliv ročním období, ale i tak mám stále chuť zkoušet něco nového, nevyzkoušeného a třeba i lepšího. A právě proto jsem si letos dala novou výzvu! Rozhodla jsem se, že letošní podzim bude v duchu „povidlování“. Já totiž miluju takové ty klasické kynuté buchty, s kterými šel Honza do světa a „ujíždím“ na moravských koláčích a frgálech! Tak jsem si řekla, že letos vyzkouším švestková a jablečná povidla. Švestek a jablek je totiž v září všude tolik, že by to byl doslova hřích takovou příležitost nevyužít! Teď už jen sehnat ten správný recept a pustit se do toho! A, že bude kuchyň celá omatlaná a zapatlaná a zaprskaná? To asi bude, ale s nějakou tou vychytanou uklízecí mašinkou od Kärcheru půjde úklid jako po másle.

Jestli vám mohu poradit, vyběhněte do podzimních zahrad, sadů a strání a ulovte si taky nějaký ten kvalitní materiál. Provoníte si tak nejen byt, či dům, ale i leckdy pochmurnou podzimní náladu. Vždyť záři přeci dokáže být tak sladké, jen mu musíte trochu pomoci. Takže pečte, kompotujte a zavařujte, protože až se zima zeptá…

Vaše Petra


Září v kuchyni

Další zajímavé články

29-cistekolovkratkemcase

Čisté kolo v krátkém čase aneb jak vyčistit kolo pomocí tlakové myčky

Pro každého cyklistu je mytí oblíbeného dopravního prostředku stejně tak důležité jako fakt, že má správně nafouknouté pneumatiky..... více
11-prachovikralicci

Chováte prachové králíčky?

Jsou všudypřítomné a velmi dobře je znáte - chuchvalce prachu, které se dělají hlavně na podlahách bez koberců. Američané pro ně mají.... více
Bateriové koště Kärcher

Úklidová spása pro upracované matky

Pokud vám po bytě běhá alespoň jeden pár malilinkatých nožiček, víte to: uklízet po dětech je nekonečná Odysssea. Sotva doluxujete,.... více