Gril jako nový…

O čištěníZahrada29.Srpen 2016Autor: Svět Čištění

Všechno jednou končí. I grilovací sezona. A přestože se vám nejspíš moc nechce, na jejím závěru je třeba gril očistit a pořádně zazimovat. Víte, jak na to?

Je jedno, jestli pro vás gril „zavírá“ na konci prázdnin, nebo až s prvním sněhem. Jestli grilujete každý den, nebo jednou za měsíc, na zahradě, či terase. Nezáleží vlastně ani na tom, jestli máte plynový, elektrický, vodní, nebo na dřevěné uhlí. Uklidit před uskladněním musíte všechny. Zvlášť to pak platí pro ten stále nejoblíbenější a nejautentičtější, tzv. kotlový gril.

Vyčistit kotel, umýt a „spát“

Kotlový gril je ze všech typů nejnáročnější na údržbu. Po každém jednotlivém použití je plný sazí, napečených zbytků jídla, připečeného tuku, drobků… Nechávat ho do dalšího grilování bez umytí je poněkud nezodpovědné. Protože další oheň za vás určitě nic „nevyčistí“, do jídla se pak dostávají samé hrůzy, mřížka se napaluje… Ovšem nechávat ho zanesený někde v garáži dokonce až do další sezony, je přímo – odpusťte – odporné. Jen si představte, co udělají celé měsíce se špínou, starým jídlem, jak zežlukne tuk a jak všechno to bude působit na konstrukci grilu? Proto všechno toto se musí kvalitně zazimovat, jinak vám gril ani dlouho nevydrží a lenost vás v další sezoně přijde na pěkné peníze za nový.

Krok za krokem

Jste připravení to vzít za správný konec a vyhrát bitvu o nablýskaný gril? Super. A na začátku čištění grilu se zaměřte nejprve na grilovací mřížku. Jděte na to hezky mechanicky. Připravte si škrabku na sklokeramickou desku nebo třeba zednickou špachtli a s její pomocí očistěte obě strany grilovací mřížky od největšího nánosu. Na „detaily“, na místa, kam se škrabkou nebo stěrkou neodstanete, použijte ocelový kartáč. A pak už se pusťte do mastnoty.

Elixíry čistoty

Mřížku můžete omýt obyčejnou vlažnou vodou, dočistit za pomoci houbičky. Použít lze i saponát, ale vyhýbejte se těm s příměsí citrusu, který kovům škodí a naleptává je. Jestliže čelíte pověstné zažrané špíně a stojíte proti velkým nánosům, zajděte před zazimováním grilu také do drogerie či domácích potřeb. Existují totiž speciální chemické přípravky na dokonalé čištění grilu. Jejich cena se pohybuje od 70 do asi 250 Kč za lahvičku, která vám může značně usnadnit boj s připálenou špínou. Řiďte se pochopitelně návodem, držte chemikálie z dosahu dětí a na závěr důkladně omyjte vodou. Pak bude všechno v pořádku. Pokud patříte k ještě odvážnějším jedincům a zdatným chemikům, kupte si místo přípravků obyčejný hydroxid sodný neboli louh, smíchejte ho s vlažnou vodou a směs naneste na špinavou grilovací mřížku. Všechno ale s ochrannými prostředky a velmi opatrně, protože louh je opravdu silná žíravina! Proto koneckonců tak skvěle působí na mastnotu.

Kotlíková revoluce

Pak se pusťte do kotlíku. Ten dobře vymeťte, pokud chcete – vyluxujte od sazí a popele. Máte-li čtverhranný gril, nezapomeňte na rohy. Na naškvařené saze vezměte ocelový kartáč s kulatou špičkou. Pak naneste čisticí prostředek, například již zmíněný roztok hydroxidu sodného, a nechte jej působit. Je-li třeba očistit i topiště, postupujte u něj stejně jako u grilovací mřížky. Na závěr pak už jenom zkontrolujte konstrukci, podívejte se, jestli se někde neloupe barva nebo nevykukuje rez (případně napravte i tyto nedostatky) a utáhněte povolené matičky, když na nějaké narazíte. Hotovo? Gratulujeme. Váš gril je připravený na zazimování a vy se můžete těšit na začátek příští sezony!


ad_3_grill_app_6_ci15-86799-300dpi

Další zajímavé články

karcher_zahrada

Když prší Kärcher…

Nejlepší by bylo, když přes den svítilo slunce a každou noc se sama příroda postarala o to, aby naše zahrádky kvetly, zelenaly se a dělaly.... více
40-povanocni-tipy

Povánoční tipy

Vánoce už jsou za námi, ale praktické pomocníky do domácnosti oceníte vždy. Nechte se inspirovat našimi povánočními tipy a usnadněte si.... více
úklid v kuchyni_zavařování

Ani zavařování vám na úklid nezavaří!

Není nad domácí zavařeniny, že? Jenže… ten strašný nepořádek, který pak v kuchyni zůstává, mnoho z nás od zavařování nakonec.... více