Čistý gril je IN!

O čištěníZahrada10.Srpen 2017Autor: Jana Potužníková

Letní sezona je synonymem té grilovací. Masíčko, klobásky, zelenina… Všechno to krásně voní zahradou nebo kolem chaty a láká k dlouhým večerům pod širákem. Ale kdo to pak uklidí? A co se stane, když to u vás s úklidem grilu bude váznout?

Můžete uspořádat sebelepší party, ale pokud ji připravíte na špinavém grilu, bude to prostě průšvih. A nejde vůbec jen o to, že vás někdo pomluví. Jde o to, že pracovat s nepříliš vyčištěným grilem je jednoduše zdraví nebezpečné. Jakým rizikům vystavujete sebe a své přátele nebo rodinu, když jste při uklízení grilu líní? Jsou tu především tři věci, nad kterými stojí se zamyslet:

Zažívací obtíže. To je celkem jasná věc. Staré napálené kusy jídla, vypečený tuk z masa, který se na grilu uchytí a který nikdo před další grilovačkou nevyčistí… To všechno se kazí. Plesniví, kvasí, žlukne. A pokud takové „lahody“ přijdou do styku s vaším zažívacím ústrojím, bude to v lepším případě na „rychlý krok“, v tom horším se můžete bohužel dopracovat i k lehčí otravě jídlem. (Respektive otravě zbytky starého napečeného a neuklizeného jídla.) A kdo by si chtěl z grilovačky pamatovat návštěvu nemocnice a pumpování žaludku?

Rakovina na obzoru. Toto závažné onemocnění se s grilováním spojuje především v souvislosti s konzumací spálených částí grilovaných dobrot. Ale ono se to týká i těch „napečených“ zbytků, která tam zůstanou a přenesou se případně do dalšího grilování. Víte proč? Jde o jeden zvlášť nebezpečný karcinogen. Jmenuje se PhIP (2-Amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine) a u pokusných krys skutečně už během čtyř týdnů testování způsoboval rakovinné bujení. Vzniká při pečení masa, ale také když se vám povede připálit něco sladkého, například při karamelizování (ovoce na grilu udělá přesně to, že zkaramelizuje – a když to přeženete, zabydlí se ve vašem moučníku PhIP).

Úbytek přátel. Ne snad že by museli nutně doslova a do písmene po grilovačce na špinavém grilu „odcházet“, ale kdo by se chtěl vracet tam, kde mu bylo špatně?! Hodně špatně! Kde nestáli někomu ani za pořádné vyčištění grilu? Odpověď je nasnadě. Nikdo.

Dřina a zase dřina?

Je pochopitelné, že úklid po grilovačce je pekelná dřina. Je to o mastnotě, drhnutí, ulámaných nehtech a rozedřených dlaních. Musíte nakoupit speciální odmašťovač na grilovací mřížku nebo ji nechat odmočit v saponátu a houbičkou drhnout anebo na nic nečekat a rovnou ji drhnout drátěným kartáčem. A pak donekonečna oplachovat, protože všechny čisticí prostředky jsou chemie (a tu taky příště nechcete jíst – a také to nechcete mít na zahradě, takže byste gril tou chemii měli čistit ideálně asi na jiné planetě, aby všechno bylo OK). Pak musíte vymetat a drhnout kotlík. Nejlépe zase kartáčem s ocelovými dráty, a to dokáže být hodně otravná dřina. Je vlastně pochopitelné, že se z toho úklidu chtějí všichni vykroutit. Že se do něj nechce ani vám. Ale vy fakt už nemusíte hledat výmluvy. Protože vy k tomu potřebujete jen dobrou radu: pořiďte si Kärcher. S ním má totiž každý úklid o mnoho poklidnější a jednodušší rozměr. I ten úklid po grilování. Nevěříte?

Zaostřeno na mřížku

Hodí se vám doma, na úklid kuchyně, spárové nečistoty odstraní jedna dvě a do boje s napečenou mřížkou od grilu se ruční parní čistič od Kärcheru vrhne také s nebývalou silou. Je sice malý, pohodlně ho udržíte v ruce, ale ten výkon! Bude od vás vyžadovat jen pár minut spolupráce na to, aby pára, kterou dokáže vyvinout, vyčistila to, co vy byste drhli hodiny. A co víc: nepotřebuje na to ani kapku úklidové chemie. K dispozici má spoustu nástavců, které se přizpůsobí tvaru grilu. A například mosazné kruhové kartáčky, ty vám ušetří tolik energie, že si to ani neumíte představit! Bez škrábanců, bez námahy, odstraní i ty největší „škvarky. Hodit se vám bude i nástavec s kulatým kartáčem a škrabkou, má totiž speciální štětiny, které odolají i těm největším teplotám. Takže teoreticky by zvládly čištění i horkého grilu. Ale jen teoreticky. Vy s tím pochopitelně vždycky počkejte do úplného zchladnutí, ať se nespálíte nebo neublížíte někomu v blízkém okolí.

Kotlíková investice

Ministerstvo sice rozdává kotlíkové dotace, ale na tenhle kotlík se to nevztahuje. Do kotlíku u zahradního grilu to bude chtít spíše vaši investici – například do dalšího skvělého pomocníka od Kärcheru. Parní turbokartáč, to je on. Vašeho srdce šampion. Spojuje sílu účinného parního čištění a k tomu přidává vibrační čištění, což ve výsledku znamená, že mu neodolá opravdu žádný nános špíny. Ani té z grilování. A kotlík vašeho grilu bude pořád jako nový. Využít parní turbokartáč pochopitelně můžete i na čištění jiné, v domácnosti, v kuchyni… Tohle bude totiž přesně ta investice, která se vám vyplatí. Každý den. A po příštím grilování? Uvidíte, možná se budete prát o to, kdo to s těmi žlutočernými pomocníky od Kärcheru v ruce dá do pořádku tentokrát. Takže: čistému a zdravějšímu grilování zdar!

Jana Potužníková


jak na vyčištění grilu s kärcher

Další zajímavé články

32-jaro

Je tady jaro – alergiků „blaho“

Jaro je tady! Jeho milovníci už pociťují radostné šimrání v bříšku, alergici naopak v nose. Zatímco pyly mají na alergiky vliv hlavně.... více
čištění koupelny_pára

Domove, čistý domove – Jak se připravit na stěhování

Stěhování do nového domu má vždy své pro a proti – na jednu stranu se můžete těšit na nové zážitky a nové sousedství, ale na.... více
watering in the vegetable garden

ZAVLAŽOVÁNÍ BEZ KOPÁNÍ, ANEB KRTEČKA BYSTE ASI NEPOTĚŠILI

V mých posledních článcích jsme se již tematikou zalévání a zavlažování zabývali, ale já bych se ještě ráda u zavlažovacího.... více